Sajtóközlemény

TÁJÉKOZÓDJON VÁSÁRLÁS ELŐTT: CSAK „CE” TÍPUSBIZONYÍTVÁNNYAL RENDELKEZŐ MUNKAGÉPET VÁSÁROLJON!

Felhívjuk meglévő és leendő ügyfeleink figyelmét, hogy vásárlás előtt feltétlen tájékozódjanak a megvásárolni kívánt gép eredetéről a termék gyártójánál vagy hivatalos hazai forgalmazójánál. Egyre inkább elterjedt ugyanis, hogy olyan, eredetileg más régióban gyártott termékeket értékesítenek egyes forgalmazók a magyar piacon, amelyek nem rendelkeznek az üzembe helyezéshez és forgalomba helyezéshez elengedhetetlen „CE” tanúsítvánnyal.

A CE (Conformité Européenne = Európai Megfelelőség) egy tanúsítvány a hatóságok és a vásárlók részére arról, hogy a munkagép vagy eszköz megfelel a rá vonatkozó európai biztonsági és műszaki követelményeknek. Az Európai Unió területén – és így Magyarországon is – kizárólag olyan gépek üzembe- és forgalomba helyezése lehetséges, amelyeket a CE tanúsítvány megszerzéséhez szükséges követelmények betartásával gyártottak.

Az eredetileg más régióban – Európai Unió területén kívül – gyártott munkagépek nem feltétlenül rendelkeznek „CE” típusbizonyítvánnyal. Ennek hiányában a gép üzembe- és forgalomba helyezése a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KÖHÉM rendelet értelmében nem engedélyezhető, a munkagép nem kaphat rendszámot.

Egyes forgalmazók azonban olyan CASE gyártmányú munkagépeket értékesítenek a magyar piacon, amelyeket a CASE Indiában, az ázsiai piacon való értékesítésre gyártott. Ez azt jelenti, hogy hiába a Társaságunk által is forgalmazott, magas minőségű CASE típusú munkagépekről van szó, azok nem feltétlenül felelnek meg az európai irányelvek által lefektetett biztonsági követelményeknek és a harmonizált szabványok szerinti műszaki követelményeknek. „CE” típusbizonyítvány hiányában ezen, Indiában gyártott CASE munkagépek Magyarországon nem helyezhetők forgalomba, rendszámot nem igényelhetnek.

Ezen munkagépek továbbá borulásvédelemmel sincsenek ellátva, amely az európai uniós szabványok szerint kötelező. Borulásvédelem hiányában egy esetleges üzemi baleset beláthatatlan következményekkel jár.

Fel kell hívni továbbá a figyelmet arra, hogy az ilyen munkagépek javítása Magyarországon kizárt. Ez nem csak a garanciális javításokra és karbantartásokra értendő, hanem a gépek teljes szervizelésére. A magyarországi szerződéses szervizpartnerek metrikus gépek javítását végzik, az Európán kívüli régiókban gyártott gépekhez szükséges alkatrészek így nem állnak rendelkezésre. Bármilyen javítás és karbantartás tehát a szükséges technikai és műszaki feltételek hiánya miatt kizárt.

Tekintettel továbbá arra, hogy ezen gépek forgalomba helyezése kizárt, banki finanszírozás sem igényelhető. A megtévesztett vevők ezzel a ténnyel általában már csak az ügylet megkötése után szembesülnek.

Legjobb tudomásunk szerint az alábbi típusú CASE munkagépek esetén áll fenn annak veszélye, hogy az EU-n kívüli régióban gyártott termékek kerülnek forgalomba: Case 570T, CASE 570ST, CASE 770 EX, CASE 770 EX Magnum, és a CASE 851 EX.

A Társaság információi szerint ilyen, EU-n kívüli régióban gyártott CASE munkagépeket az alábbi társaságok értékesítenek a magyar piacon:

Agrosprinter srl     (Calea Borșului 276, Borș 417075, Románia)
BAS Truck B.V.    (Macarthurweg 2, 5466 AP Veghel, Hollandia)
BOSS Machineri  ( Eindhovensebaan 3, 5505 JA Veldhoven )
Meurrens Machenery N.V ( Lummen, Belgium 3560 )
CHEES ITC B.V.  (Draaiing 5, 8072 TC Nunspeet, Hollandia)
F.H.U Beata Palak – Lengyelország
LUX AUTO – Lengelország
Gábriel 95 Kft.      (4031 Debrecen, Balmazújvárosi út 8.)
Nikolics István e.v.
Tasnádi Sándor info@munkagepbeszerzes.hu +49163258846
Divon-Hungary Kft – Mezőpeterd Bíró Arnold

A fenti forgalmazók minderről nem tájékoztatják a vevőiket. Hirdetéseik és ajánlataik alapján a potenciális vevőkben így tévesen az a kép alakul ki, hogy a forgalmazott gépek megfelelnek a kötelező uniós előírásoknak és szabványoknak. Azzal, hogy a vásárolt gépet nem tudják forgalomba helyezni, és annak használata biztonsági kockázatokat is felvet, csak az ügylet után szembesülnek.

Tisztelettel:                                                                                        2021.02.15

Tóth Dénes János Ügyvezető
Simon Zsolt  Képviselet Vezető