Nagy mobilitású, környezettudatos, betongyártó rendszer kifejlesztése

A projekt azonosító száma: KFI_16-1-2017-0519
Konzorcium vezető: CE-Dynamic Kft.
Konzorciumi tag: “ÉPGÉPSZERVIZ” Épitőgép Javitó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
A projekt címe: Nagy mobilitású, környezettudatos, betongyártó rendszer kifejlesztése
A szerződött támogatási összeg: 455 455 211 Ft
A támogatás mértéke: 60,57%
A projekt kezdete: 2018.07.30
A projekt befejezési dátuma: 2020.07.29

A projekt tartalmának bemutatása: 

A projekt keretein belül egy nagy mobilitású, moduláris energiahatékony betongyártó egység kerül kifejlesztésre, mely megoldást nyújt a folyamatosan növekvő építőipar problémáira. A jelenleg elérhető mobil betontechnológiák előnyeit kívánjuk ötvözni a nagyüzemi betongyártás kapacitásával. A technológia tervezése során kiemelt figyelmet fordítunk az energiahatékonyságra és a környezettudatosságra. Figyelembe vettük a kivitelezői igényeket, valamint az egyre szigorúbb környezetvédelmi előírásokat.

A kutatás-fejlesztés fókuszterületei a következők:

–          A technológia telepítési idejének lerövidítése és a telepítés technológiai feltételeinek egyszerűsítése.

–          Időtálló, magas minőségű anyaghasználat az alacsony karbantartási igények érdekében.

–          Energiahatékony, környezettudatos működés a környezeti terhelés minimalizálása és költségcsökkentés érdekében.

–          Az alapanyag-felhasználás hatékonyságának növelése.

Vállalkozásunk több éve tevékenykedik az építőipar területén. A betonüzemek értékesítése során gyakran felmerült az igény az ügyfelek részéről, hogy egy olyan keverőberendezésre van szükségük, amelyet könnyen és költséghatékonyan át lehet telepíteni az építési helyszínek között. A letelepítendő betongyártó rendszerek esetén kiemelten fontos, hogy az egyes rendszerkomponensek, mint például az alapanyagtároló egységek (cementsilók, adalékanyag tárolók), az alapanyag továbbító csigák és szalagok, valamint az erősáramú és vezérléstechnikai berendezések tökéletesen illeszkedjenek a keverőegység kapacitásához. Ezen berendezéseknél nagy hangsúlyt kell fektetni a berendezések részeinek megtervezésénél a bontási és összeépítési munkálatok minél egyszerűbb elvégezhetőségére. Projektünk a fenti problémák megoldását tűzte ki célul a kifejlesztendő technológiával.

A projekt eredményeinek bemutatása:

A KFI_16-1-2017-0519 számú projektben a CE-Dynamic Kft. és az ÉPGÉPSzerviz Kft. alkotta konzorcium egy innovatív szupermobil betonkeverő rendszert fejlesztett ki. A projekt keretében létrehozott berendezés gyakorlott csapattal akár két nap alatt is bárhol felállítható és üzembe helyezhető. A gép két fő része az alapanyag tárolására, mérlegelésére és továbbítására szolgáló soradagoló, valamint az adalékolást, keverést és kiadagolást végző keverő egység, két nyerges vontatóval mozgatható a felállítási pontok között. A gyakori áttelepítés igénye esetén, a felállítást segítő, hidraulikus lábrendszer is kifejlesztésre került, amelynek köszönhetően alacsonyabb kiszolgáló gépigénnyel történhet a felállítás. Az aggregátoros működtetésnek köszönhetően kiépített közművekre nincs szükség, a betongyártáshoz szükséges alapanyagok a helyszínre szállíthatók. A gép alapkivitelben hangszigetelő burkolattal van ellátva, amely előnye, hogy lakott területhez közel is minimális zajterheléssel, és nagyon mérsékelt porterheléssel üzemeltethető. Az egész éves üzemeltetés igénye esetén, a berendezéshez opcionális elemként téliesítő burkolat is szállítható, amely a hang- és porszigetelés mellett nagyobb hőszigetelő képességgel rendelkezik, így a berendezés fagypont felett tartása kisebb energiával megoldható. A hő- és hangszigetelő burkolatok fejlesztése során, a panelek kiválasztása, valamint a vázszerkezet tervezése olyan kísérleti fejlesztésen alapszik, amely során a gép saját zajforrásainak használatával történt a kialakítás meghatározása és a beépített alapanyagok kiválasztása.

Az üzemeltetés külön a berendezéshez fejlesztett egyedi vezérlőszoftveren keresztül történik, amely a teljes berendezés felügyelete mellett, lehetőséget biztosít az elvégzett és tervezett keverések és a keverékreceptek nyilvántartására is. A soradagoló tartályaiban négy alapanyag frakció készíthető be, amely adagolása pneumatikus munkahengerek segítségével történik. A kiadagolást a mérlegcellákon függő szállítószalagra végzi a gép, majd a megfelelő mennyiség esetén az alapanyag keverőbe juttatása a keverőegység szállítószalagjával történik. A kétrotoros keverő felett találhatók a cement, a víz és az adalékanyag mérlegelő egységei, amelyekből a megfelelő mennyiség közvetlenől a keverőbe jut. A keverő kopóalkatrészeinek anyagválasztása kísérleti fejlesztése eredménye, amely során a hagyományos kopóanyagok és a modern kompozit betétek vizsgálatával optimalizáltuk a kopás, a pótalkatrész költség, valamint az energiatakarékosság  szempontjából a kiválasztott kopóanyagokat. A berendezés kísérleti fejlesztése során, egy saját laborban, a legmodernebb mérőeszközök segítségével végeztük el az előállított betontermékek vizsgálatát, valamint a késztermékek validálását.